Четверта навчальна сесія ШПА: психологія, доступ до інформації та нові медіа

Сьогодні, 25 лютого, у приміщенні Управління освіти Чернівецької міської ради відбулась IV навчальна сесія Школи Практичної Аналітики.
Учасники вчилися аналізувати свої сильні та слабкі сторони, дізнавалися про тонкощі законодавства, що забезпечує доступ до публічної інформації та знайомимось з прогресивним функціоналом соціальних медіа.


Слухачі спілкувались в режимі телемосту з експертом з питань політичної та практичної психології — Веронікою КРУГЛАШОВОЮ про психологічні аспекти в роботі аналітика. Вміти аналізувати себе, знати свої сильні та слабкі сторони, передбачати небезпеки та концентруватися на можливостях є не менш важливим у роботі аналітика, ніж вміння аналізувати оточуючий світ. В рамках тренінгу учасники спробували подивитися на свій психологічний портрет, а в якості домашнього завдання групи учасників складатимуть портрети відомих українських політиків: Віктора Януковича, Віталія Кличка, Валерія Хорошковського та Наталії Королевської.


Програмний директор інформаційно-правового центру «Наше право» Оксана ВАЩУК розповіла про багатий власний досвід з питань доступу до публічної інформації. Нажаль, не завжди розпорядники інформації надають необхідні документи після першого запиту. Проте, як зауважила пані ВАЩУК, не кожна відмова у наданні доступу до інформації є необґрунтованою: часто досить важко зрозуміти, який саме документ хоче отримати запитувач. Тому особливу увагу слід приділяти чіткості формулювань. Слухачі мали нагоду, поділившись на групи, написати текст запиту на інформацію, а потім проаналізувати його разом із тренером. Члени інших груп спробували відчути себе держслужбовцями: їх завдання полягало в тому, щоби скласти відповідь на вже готовий запит. Всі учасники користувалися витягами із закону «Про доступ до публічної інформації» для того, щоб формулювання були максимально точними та відповідали чинному законодавству.


Про важливість та специфіку роботи у Нових медіа говорили з членом Всеукраїнського секретаріату ВМГО «Молодь Демократичного Альянсу» Вадимом МІСЬКИМ. Ці питання поєднувались із розкриттям понять «бренд» та «брендинг» а також з обговоренням інструментів аналізу поширення інформації, яка потрапляє до мережі, та її впливу на аудиторію. В рамках тренінгу розглядалися зручні веб-сервіси для обміну думками, візуалізації, колективної роботи, інформування та підтримки контакту з прихильниками того чи іншого бренду. Всі ці знання є необхідними як для спрощення аналізу інформації, так і для пост-аналітичної діяльності: насамперед, для відслідковування реакції аудиторії на отримані дані.


В перервах між тренінгами Оксана ВАЩУК пропонувала учасникам долучатись до цікавих фізкультурних ігрових вправ: такі короткі фізкультурні включення допомагають знімати напругу та втому і легше концентруватись на серйозній інформації.

Школа Практичної Аналітики — освітній проект, який проводить Чернівецький обласний осередок ВМГО «Молодь Демократичного Альянсу» спільно з Політологічним науковим товариством «Аналітик» та Чернівецькою обласною громадською організацією «Захист».

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте