Школа Практичної Аналітики: ІІІ Сесія

Сьогодні, 21 лютого, відбулася ІІІ Сесія Школи Практичної Аналітики. Слухачі мали змогу отримати нові знання про особливості ефективного застосування кількісних методів соціологічних досліджень та якісної інтерпретації отриманих результатів. Семінар на цю тему провів експерт в цій галузі — кандидат політичних наук, доцент кафедри політології та державного управління Ігор Остапович ГАВРАДА.

Він зауважив, що на сьогоднішній день існує виликий попит на соціологічні дослідження. Причиною цього є те, що вони почали проводитися на комерційній основі: спостерігається прагнення з боку правлячої влади і тих, «хто платить», «закупити» соціологію. В Україні створена велика кількість соціологічних центрів, інститутів, груп окремих осіб, які проводять опитування громадської думки, моніторинги, маркетингові дослідження, і, на жаль, не завжди на професійному рівні. Більше того, в нашій країні часто результати соціологічних досліджень є запізнілими: «Не можна подати думку людей як таку, що відображає їхне ставлення до реалій сьогодення, якщо соціологічне опитування буо здійснено декілька тижнів, чи місяців назад, адже відтоді на громадську думки могли вплинути низька факторів, а відтак, настрої людей моли змінитися. Тому, завжди треба звертати увагу на те, коли відбулося польове дослідження», — сказав він.

На жаль, багато політичних сил маніпулюють соціологічними опитуваннями й дослідженнями. Один із яскравих прикладів соціологічного маніпулювання: 6 лютого 2005 р. Національний інститут стратегічних досліджень (що діє при Президентові України) оприлюднив результати соціологічного опитування, проведеного 21–28 січня 2006 року. Згідно з ним, рейтинг пропрезидентського Блоку Наша Україна на 7% випереджає показники Блоку Юлії Тимошенко. У той же час оприлюднюються результати опитування, проведеного 24-31 січня 2006 р. Центром соціологічних досліджень на замовлення громадської організації «Демократичний вибір». За його результатами, БЮТ перебуває на другому місці та випереджає  «Нашу Україну» на 8,2%. Через низку таких тривожних факторів усі соціологічні контори, останнім часом, зафіксували дуже велкий відсоток відмов людей брати участь у соціологічних опитуваннях. Причиною цього, на думку Ігора ГАВРАДИ, є те, що люди закрилися в собі, почали накопичувати негатив через маніпулювання результатами опитувань.

Надзвичайно цікавий та корисний онлайн-семінар протехнології здійсненням глибинного інтерв'ю провів Андрій КРУГЛАШОВ. Не зважаючи на те, що на данний час перебуває в Канаді, він завдяки новітнім технологіям зумів поділитися зі слухачами Школи Практичної Аналітики своїм досвідом здійснення нестандартизованого дослідження з врахуванням невербальних сигналів таких як інтонації, жести, пози, підвищена увага до особистості респондента.

Учасники Школи отримали завдання розділитися на групи та спробувати самим брати в один одного інтерв'ю, відчути себе в якості інтерв'юєра та респондетна. Більше того, на основі отриманих знань, вони самостійно розроблятимуть предмет та інтсрументарій соціологічного дослідження.

1 коментар

Андрій Круглашов
Дуже дякую за можливість виступити перед вдумливою та зацікавленою аудиторією! Перепрошую за те, що затримав… Певне, скучив за вами всіма.
Додаткові матеріали є у Віталія. За потребою, можу вислати на мейл.
Кидайте запит на kruglashov@gmail.com
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте