Школа Практичної Аналітики: ІІ Сесія

Сьогоді, у приміщенні Чернівецької Міської Ради відбулася ІІ навчальна сесія навчання в рамках Школи Практичної Аналітики. Цікаву лекцію про журналістську аналітику провів Ігор Григорович БУРКУТ — відомий український політолог та журналіст, оглядач чернівецької газети «Час», який зауважив, що журналістська аналітика — широке, складне й суперечливе явище. Будь-яке відображення подій не може обійтись без вичленування, виділення, відбору певних явищ, а це вже початок аналізу. За словами досвідченого журналіста, мислення фактами, яке домінує у новинній українській журналістиці, не означає абсолютної відсутності аналітичного начала.


«Якщо ціль інформаційних жанрів – оперативно повідомити про той чи інший факт, подію, явище, то ціль аналітичних жанрів – не тільки повідомити читача, глядача або слухача про факт, зацікавити його подією, яка відбулася, але й розкрити «корінь», показати крім явища і його сутність. У цих жанрах основу становить осмислення проблеми (аналіз, міркування, ланцюг аргументів), причому автор залучає читача в однодумці, тобто в активні соратники самого процесу»  — сказав він.


Заступник Головного редактора газети «Молодий Буковинець», Олекандр МОСТІПАКА, зауважив, що аргументація в публіцистиці вимагає логіки фактів. Але ще й внутрішньої логіки – зв'язку між ними й логіки побудови всього добутку: послідовного розвитку сюжету, переходів між його частинами, контрапункту й підсумку.


Наступна навчальна сесія Школи Практичної Аналітики відбудеться вже у вівторок, 21 лютого. На цих заняттях учасники матимуть змогу навчитися здійснювати соціологічні опитування та брати професійне глибинне інтерв'ю.

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте